Το Ναύπλιο (Ανάπλι)
Το Ναυπλιο από το Παλαμίδι
(click για μεγέθυνση!)
Το Ναύπλιο είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας. Ένας τόπος απόλυτα ξεχωριστός, γεμάτος φυσικές ομορφιές, ανεκτίμητα ιστορικά μνημεία και βαριά πολιτιστική κληρονομιά. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελεύθερου ελληνικού κράτους, όπου και αφίχθηκε το 1828 ο Καποδίστριας -ως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Βυζαντινοί, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στη μαγευτική αυτή πόλη, που καταφέρνει με μαεστρία να συνδυάζει το νοσταλγικό με το μοντέρνο. Αμέτρητα είναι τα αξιοθέατα της πόλης, η μορφολογία της οποίας προσφέρεται για μακρινούς, αλλά καθόλου κουραστικούς περιπάτους, ρομαντικές βόλτες και περιηγητικές εξερευνήσεις. Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Ναυπλίου είναι ότι αποτελεί ιδανικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού ο χειμώνας είναι γλυκός και το καλοκαίρι δροσερό και χαλαρό.

Πλατεία Συντάγματος

Η Πλατεία Συντάγματος αποτελεί πόλο έλξης, τόσο λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής των ιστορικών κτιρίων που την περιβάλλουν, όσο και λόγω των πολύβουων καφέ και των μπαρ που φιλοξενεί. Στην Πλατεία, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς, βρίσκεται η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, η οποία στεγαζόταν σε ένα τζαμί του 18ου αιώνα, το Τριανόν, ένα τζαμί (1730) που τώρα στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου, η εκκλησία του Αγίου Αναστάσιου πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο και ο Στρατώνας ή Οπλοστάσιο, που φιλοξενεί σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο, έχει στην πρόσοψή του το χαρακτηριστικό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και φιλοξενεί πολλά ευρήματα κυρίως από τη Μυκηναϊκή εποχή (πληροφορίες για εισιτήρια και ώρες λειτουργίας στο τηλέφωνο 27520 27502).

Αγιος Γεώργιος και Αγιος Σπυρίδωνας

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο Grand Sarai Nafplio, χτίστηκε κατά την περίοδο της Α' Ενετοκρατίας και στεγάζει τον πορφυρό θρόνο του Όθωνα -του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας-, αλλά και αντίγραφο από τον περίφημο πίνακα του Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος». Ο Άγιος Σπυρίδωνας (1702), μόλις μερικά μέτρα από το ξενοδοχείο, αποτελεί το σημείο στο οποίο δολοφονήθηκε από τους Μαυρομιχάληδες ο Καποδίστριας, την ώρα που πήγαινε να προσκυνήσει, ενώ στον τοίχο της εκκλησίας βρίσκεται ακόμα σφηνωμένη η φονική σφαίρα.

Μπούρτζι

Το Μπούρτζι, που σημαίνει πύργος, έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης του Ναυπλίου. Αρχικά εκεί υπήρχε ένας βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο. Οι Ενετοί όμως οικοδόμησαν στο ίδιο σημείο το 1473 έναν πύργο-φρούριο. Το Μπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865, κατόπιν κατοικήθηκε από τους δήμιους του Παλαμηδίου, ενώ κατά τη δεκαετία 1960-1970 έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας. Σήμερα διοργανώνονται εκεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι επισκέπτες μπορούν να το προσεγγίσουν -μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- με καραβάκια που αναχωρούν κάθε 20 λεπτά από το μικρό λιμάνι.

Παλαμήδι

Το Παλαμήδι αποτελεί ένα ακόμα σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου και ειδικά το βράδυ, που είναι φωτισμένο, προσφέρει μια εντυπωσιακή και επιβλητική εικόνα. Είναι χτισμένο σε ύψος 216 μέτρων και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μόλις σε 3 χρόνια. Η θέα από το Παλαμήδι είναι αφοπλιστική, ενώ η περιήγηση άκρως ενδιαφέρουσα, αφού εντός του κάστρου βρίσκονται 8 προμαχώνες, η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το κελί που φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης και πολυάριθμα ακόμα κτίσματα. Η πρόσβαση γίνεται είτε οδικώς ακολουθώντας το δρόμο προς την παραλία της Καραθώνας είτε από την Πλατεία Καποδίστρια, ανεβαίνοντας τα 999 -σύμφωνα με την παράδοση- σκαλιά.

Οικία Άρμανσμπεργκ

Η Οικία Άρμανσμπεργκ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχοντικά της οθωμανικής περιόδου στο Ναύπλιο, αφού εκεί έζησε ο κόμης Γιόσεφ Λούντβιχ φον Άρμανσμπεργκ, ο οποίος υπήρξε σίγουρα μια αμφιλεγόμενη περσόνα και έμεινε γνωστός για τις δολοπλοκίες και την αυταρχική του πολιτική. Το αρχοντικό ήταν τεράστιο και εκεί πραγματοποιούνταν συχνότατα δεξιώσεις και χοροί.

O γύρος της Αρβανιτιάς

Ο γύρος της Αρβανιτιάς ξεκινά μετά το τέλος της μεγάλης παραλίας του Ναυπλίου και καταλήγει στην ομώνυμη πλατεία. Η διαδρομή, που είναι περίπου ενός χιλιομέτρου, αποτελεί αγαπημένο περίπατο για ντόπιους και επισκέπτες, αφού προσφέρει θαυμάσια θέα των βράχων της Ακροναυπλίας, της εκκλησίας Santa Maria della Grotta των Βενετών, αλλά και ολόκληρου του Αργολικού Κόλπου. Ο γύρος καταλήγει σε οργανωμένη παραλία, μήκους 200 μέτρων και με κρυστάλλινα νερά. Ο δρόμος συνεχίζει και μετά την πλατεία και καταλήγει μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα στην αμμουδιά της Καραθώνας.


Ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται και τα εξής:

Απόκρυψη
SPECIAL OFFERS
Προσφορές